Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Ahoj, já jsem Karin.
Dne 6. července 1415 byl na církevním koncilu v Kostnici upálen pro své názory významný český reformátor a učenec Jan Hus. Jeho smrt vyvolala v Čechách povstání a husitské války proti odpůrcům jeho učení i proti zahraničním intervencím.
V téhle lekci si řekneme, jak Češi slaví Den upálení Mistra Jana Husa.
Jak se jmenuje kaple, ve které Jan Hus během svého života kázal?
Odpověď vám ukážeme na konci tohoto videa.
Svátek, budící i po staletích politické i teologické vášně, byl ustanoven po vzniku Československa v roce 1918. Oslavy mají spíše oficiální ráz, na vzpomínkových akcích vystupují veřejné osobnosti a politikové. Součástí oslav bývají slavnostní ceremonie, pořádané především Československou církví husitskou, která se plně hlásí k Husovým teologickým názorům.
Místem nerozlučně spjatým s Husovými oslavami je známá kaple, stojící v Praze na Novém Městě. Právě v ní Hus během svého života nejčastěji kázal a každoročně v ní v den Husova svátku probíhá slavnostní bohoslužba mající uctít jeho památku.
Slavit svátek Jana Husa je možné i učením češtiny, neboť je třeba mít na paměti, že Jan Hus byl také jazykovědcem a výzamně ovlivnil podobu českého jazyka. Jeho největší přínos spočívá v tom, že zjednodušil psaní zavedením háčků a čárek a také položil základy spisovné češtiny.
I když byl Jan Hus reformátorem češtiny, svá poslední slova, určená prosté ženě, které přinesla k jeho hranici své polínko, pronesl latinsky: Sancta simplicitas! Svatá prostoto!
A teď dostanete odpověď na předchozí otázku.
Jak se jmenuje kaple, ve které Jan Hus během svého života kázal?
Jmenuje se Betlémská kaple a dodnes stojí v Praze na Novém Městě. Spravuje ji Československá církev husitská. Během svého života v ní Hus, tehdy rektor pražské univerzity, kázal a kritizoval tehdejší společenské a církevní nepořádky.
Jaká byla tahle lekce? Dozvěděli jste se něco zajímavého?
Dokážete si stát za svými názory?
Nechte nám vzkaz na CzechClass101.com. Uvidíme se u další lekce.

Comments

Hide